Müellif ve Eser Adları Otorite Dizini – Araştırmacı Çağrısı
- Bu proje, Arapça, Farsça ve Osmanlıca klasik eserlerin Türkçe akademik kaynaklarda belirli bir standart doğrultusunda yazımını sağlamak amacıyla “Müellif ve Eser Adları Otorite Dizini” oluşturmayı hedeflemektedir. Böylece, bilimsel yayınlarda karşılaşılan yazım tutarsızlıklarının giderilmesi, akademik kaynakların ulusal ve uluslararası düzeyde daha sistemli ve erişilebilir hâle getirilmesi amaçlanmaktadır.
- Otorite Dizini Projesi; ilahiyat, Arap dili ve edebiyatı, tarih ve felsefe gibi farklı bilim alanlarından gönüllü akademisyenlerin katkılarıyla yürütülecektir. Gönüllü akademisyenlerin temel görevi, kendilerine açılacak çevrimiçi sistem üzerinden uzmanlık alanlarına ait kitap adları ve müellif isimlerinin yazımını kontrol etmek, gerekli düzeltmeleri önermek ve belirlenen akademik yazım kurallarına uygun biçimde standardizasyonun oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Gönüllü yazılım geliştiricilerinden uzmanlık alanlarda destek alınması öngörülmektedir.
- Türkçe akademik çalışmalarda kaynak olarak kullanılan Arapça, Farsça ve Osmanlıca eser künyeleri detaylı şekilde indekslenecektir.
- Aynı müellif, muhakkik/naşir isimleri ile eser ve yayınevi adlarının çeşitli yazım varyantları tespit edilerek bir araya getirilecektir.
- Eser künye bilgileri orijinal dilindeki (Arapça, Farsça, Osmanlıca) biçimi korunarak, Türkçe ve İngilizce dillerinde transkripsiyonlu ve transkripsiyonsuz olarak hazırlanacaktır.
- Otorite Dizini; Zotero, EndNote, Citavi ve KURAMER Kütüphane Pro gibi yaygın kullanılan referans yönetim araçlarıyla uyumlu olacak şekilde geliştirilecektir. Bu, araştırmacıların mevcut sistemlere kolayca entegrasyon yapmalarını sağlayacaktır.
- Her bir eser künye bilgisi, https://otoritedizini.isnadsistemi.org adresinde benzersiz bir URL ile yayımlanacaktır. Bu sistem, DOI benzeri bir yapı sunarak aynı esere yapılan atıfların takibini kolaylaştıracaktır.
- Yazılım altyapısı, dünya çapında kabul görmüş, uluslararası veri standartlarına uygun formatlara (örneğin, MARC, RDF, XML) uyumlu olacak şekilde tasarlanacaktır. Bu, verilerin taşınabilir, erişilebilir ve dağıtılabilir olmasını sağlayacaktır.
Dr. Abdullah DEMİR – Dr. Mehmet APAYDIN – Osman DURMAZ
Proje Yürütücüleri