HAKEMLİ DERGİ YAYINCILIĞI
Dergi İsim Değişikliği İşlemleri
Afyon Kocatepe Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi olarak, uzun ismin indeks başvurularında ve atıflarda problem teşkil etmesi sebebiyle dergi ismini Kocatepe İslami İlimler Dergisi şeklinde kısaltmaya karar verdik. Değişiklik işlemlerinin nasıl ilerlediğini yazarak aynı işlemleri yapmayı düşünen dergilere destek olmayı istedik.
Bu işlemi sene başında dergi makale kabülüne kapalı olduğu esnada gerçekleştirmek işlemleri kolaylaştırır. Aksi halde mevcut dergide işlemleri süren makaleleri, değerlendirme sürecinin sonunda, yayıma hazır halini yeni sisteme eklemeniz gerekir. Örneğin Haziran ve Aralık aylarında yayım yapan bir dergi, aralık ayında sayıyı yayımladığında yeni makale kabulünü 1 haftalığına kapatır ve bu işlemleri yapar.
İşlemler, iş bölümü yapılarak 3-4 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Senato onayını beklemek dışında her bir işlem büyük ölçüde aynı gün sonuçlanmaktadır.
İşlemler
- Dergi isminin belirlenmesi: Bu işlemde benzer isimde derginin bulunmaması, dergi isminin baş harflerinden oluşan web uzantısının başka bir dergiye ait olmamasına dikkat edilmeli. Biz Kocatepe İslami İlimler Dergisi ismini belirledik, web uzantısı kiid şeklinde oldu ve dergipark.org.tr/tr/pub/kiid adresini alabildik. Aynı şekilde kurumsal mail adresinde kiid ismi kullanılmamıştı ve dergi mail adresi olarak aldık. kiid@aku.edu.tr
- Ön başvuru/iletişim işlemleri: DergiPark ve ULAKBİM TR Dizin ile öncesinde mail yoluyla iletişim sağladık. DergiPark, isim değişikliği için issn Türkiye merkezi ile görüşmemizi, isim değişikliğinde issn değişikliği olacak ise yeni dergi başvurusu yapmamızı, issn değişmeyecek ise mevcut dergi sayfasında bilgileri güncelleyebileceğimizi belirtti. ISSN Türkiye merkezi ile mail yoluyla iletişim sağladık, kısaltma veya farklı isim koyma işlemlerinde issn değişeceğini belirttiler. Dergi, üniversiteye ait ise yayın işlerinden sorumlu Rektör Yardımcısı, derginin sahibi konumunda olan Dekan ve Basın Yayın müdürlüğüne bilgi verilmesi gerekiyor. İşlemler esnasında imza, evrak gönderimi ve senato onayı gibi aşamalarda desteklerini alacağımız yetkililer olarak gerekçe ve yeni isimde mutabık olunmalıdır.
- Başvuru işlemleri:
- Yayın kurulu kararı: Dergi isminin değişmesine yönelik bir yayın kurulu kararı alınır ve fakülteye iletilir. Fakülte kurulu da eski derginin kapatılmasına, yönergesinin iptaline, yeni dergi kurulmasına, dergi isminin belirlenmesine ve yeni yönergenin hazırlanmasına dair karar alır. Sadece isim değişikliği söz konusu ise yönerge iptaline gerek kalmaksızın senato kararıyla mevcut yönergede geçen dergi isimlerinin değişikliği yeterlidir. (Biz bu vesileyle yeni yönerge yazıp eski yönergedeki eksiklikleri giderdik.) Alınan kararda yeni dergi ismi belirtilir ve ekte yeni yönerge ile senato onayına sunulur.
- DergiPark başvurusu: DergiPark sisteminde yeni dergi başvurusu yapılır. Başvuru esnasında 1 yıldan fazla süredir yayım hayatına devam eden dergi seçeneği seçilir. ISSN kısmına 0000-0000 girilir. Başvuruda yeni derginin kapağı ve banner’i hazır olmalıdır. Biz mevcut kapağımızı düzeltip, issn kısmını silip işlemleri başlattık. Dergipark bizim başvurumuzu 1 saat içerisinde kabul edip yeni dergiyi aktif hale getirdi. Kullanıcıların aktarımı ise gece gerçekleştirildi. (Yeni dergi başvurularına 15-40 gün içerisinde, komisyon onayı ile dönüş yapabiliyorlar. Ancak isim değişikliği bu kapsamda değerlendirilmiyor.) Başvurunun ardından yeni sözleşme doldurulup ULAKBİM’e gönderilecek.
- Eski-Yeni dergi senkronizasyonu: Dergipark bu işlemi gerçekleştirirken eski derginin panelini aktif halde bırakmaktadır. Eski derginin adresi yeni dergiye dergipark tarafından yönlendirilir.
- Hakem değerlendirme formu: Eski dergideki değerlendirme formu yeni dergide tekrar oluşturulur ve aktif hale getirilir.
- ISSN başvurusu: Yeni dergi aktif olduğunda, derginin sahibinin imzasıyla eski derginin kapatıldığını belirten bir yazı issn Türkiye ofisine e-posta yoluyla iletilir. ISSN Türkiye ofisi eski issn’nin kapatıldığını, yeni issn başvurusu yapılabileceğine dair bir mail gönderir. Üniversite basın yayın müdürlüğü yeni issn başvurusu yapar. Bu işlem en geç 48 saat içerisinde tamamlanır. Yeni issn dergipark dergi bilgisi kısmına ve derginin kapak görselleri ile şablonlarına eklenir.
- DOI Başvurusu: DOI hizmeti alan dergiler, Crossref üzerindeki bilgilerin değiştirilmesi için başvuru yaparlar. Kabul edilip Crossref sözleşmesini imzalamayan dergiler ise yeni başvuruda bulunur. DergiPark yeni dergiyi aktif hale getirirken gönderdiği mailde gerekli linkleri de eklemektedir.
- TR Dizin İşlemleri: ISSN başvurusu tamamlanınca TR Dizin’e dergi isim değişikliği için başvuru yapılır.
Kocatepe İslami İlimler Dergisi olarak bu işlemleri (senato kararı hariç) 3 kişilik ekip ile 3 günde tamamlayabildik.
- TR Dizin
- TR Dizin Kriterleri
- TR Dizin’e Başvuru Eğitim Semineri
- DOAJ
- DOAJ Kriterleri
- DOAJ’a Başvuru Eğitim Semineri
- DOAJ’a Başvuru Kılavuzu – Türkçe
- CEEOL
- SCOPUS
- SCOPUS Kriterleri
- SCOPUS’a Başvuru Eğitim Semineri
- WoS
- Web of Science (ESCI, AHCI, SSCI) Kriterleri
- ESCI, AHCI, SSCI Başvuru Eğitim Semineri
- EBSCO
- ERIH PLUS
- The International Bibliography of the Social Sciences (IBSS)
- Brill Linguistic Bibliography
- Sherpa Romeo * Dijital Arşiv
- Index Copernicus
Bir derginin hangi uluslararası indekste tarandığını kontrol etmek için MIAR web sitesinde ISSN ile kontrol etmek gereklidir.
Örnek: Cumhuriyet İlahiyat Dergisi ISSN: 2528-9861, http://miar.ub.edu/issn/2528-9861
- İSNAD Atıf Sistemi: https://www.isnadsistemi.org/
- İSNAD Yardım: İSNAD Uzmanı olarak görevli lisansüstü öğrenciler, dipnot ve kaynakça düzenlemede teknik destekte bulunuyor: isnaduzmani1@gmail.com
- APA: https://apastyle.apa.org/products/publication-manual-7th-edition
- Chicago: https://www.chicagomanualofstyle.org/book/ed17/part1/ch01/toc.html
Türkiye Editörler Çalıştayı
Editörler Grubu: https://editorlercalistayi.com/tr-editor-group/
Türkiye Editörler Grubu, hakemli kitap ve dergi yayımcılığına yönelik tecrübe aktarımı ve istişare platformu olarak 2018 yılında gerçekleştirilen Editörler Çalıştayı sonrasında kurulmuştur. Kasım 2023 itibarıyla 499 hakemli dergi editörü grubun üyesidir. Grupta bilimsel yayıncılığa dair teknik, hukuki, etik ve akademik konular istişare edilmektedir.
Katılım
Türkiye Editörler WhatsApp Grubu’na katılım için ad soyad, görev yapılan derginin adı ve web adresinin grup yöneticisine e-posta ile gönderilmesi yeterlidir.
Grup Yöneticisi: Dr. Abdullah Demir
E-Posta: abdullahdemir@aybu.edu.tr
İletişim: 0 312 906 15 99
Cep: 0 539 249 77 18
Fazladan Yayından Şüphelenildiğinde Ne Yapılır?
İntihalden Şüphelenildiğinde Ne Yapılır?
Tekrar Yayından Şüphelenildiğinde Ne Yapılır?
Veri Uydurmadan Şüphelenildiğinde Ne Yapılır?
Yazar Ekleme İstekleri İle Karşılaşıldığında Ne Yapılır?
Çıkar Çatışmasından Şüphelenildiğinde Ne Yapılır?
Haksız Yazarlıktan Şüphelenildiğinde Ne Yapılır?
Yayımlanmış Bir Çalışmada Etik Bir Problemden Şüphelenildiğinde Ne Yapılır?
Etik İntihal İhbarı Sosyal Medyadan Yapılırsa Ne Yapılır?