KURAMER Kütüphane Programı Kullanımı ve ‘Bütünsel Yaklaşım’ Eğitimi
Bu eğitimde, Dr. Mehmet Apaydın tarafından geliştirilen ve sahip olduğu kapsamlı işlevselliğiyle akademi çevrelerinde geniş ilgi ve talep gören KURAMER Kütüphane Programının kullanımı ile yine Apaydın tarafından bilim dünyasına arz edilen Hadislerin Tespitinde Bütünsel Yaklaşım Metodu hakkında bilgi sunulamaktadır. Eğitimde, KURAMER Kütüphane Programının kullanımının yanı sıra hadis ve siyer rivayetlerinin tespiti, analizi, kurgulanması ve yorumlanması yönünde teorik ve uygulamalı bir yöntem takip edilerek katılımcıların bu tarihî verileri değerlendirmeleri noktasında önemli bir kazanım elde etmeleri hedeflenmektedir.
KURAMER KÜTÜPHANE PROGRAMINI İNDİRME
Kuramer Kütüphane Programı’nın büyüklüğü 65 GB’tır. Bu nedenle aşağıdaki talimatlar takip edilmelidir.
1) Belirtilen linkten, dört ayrı sıkıştırılmış (zip) klasör halindeki dosya tek tek indirilmelidir.
2) “Kuramer Kutuphanesi 2.0” adlı bir klasör oluşturulmalıdır.
3) İndirilen dört sıkıştırılmış dosya, “Kuramer Kutuphanesi 2.0” adlı bu klasörün içine açılmalıdır.
KURULUM
Elinizdeki program, sadece 64 bit Windows işletim sistemlerinde çalışmaktadır. Programı kullanabilmek için özel bir kuruluma ihtiyaç yoktur. “Kuramer Kutuphanesi 2.0” adlı klasörünün içinde bulunan “Kuramer 2.0” ikonuna çift tıklamanız yeterlidir. Eğer program çalışmazsa aynı klasördeki “dotNetFx45_Full_setup” kurulumunu tamamlayıp daha sonra tekrar deneyiniz.
KURAMER KÜTÜPHANE ROGRAMIN KULLANIMI
Program verilen talimatlara uygun biçimde çalıştırıldığında ilk olarak ekranın sol tarafında ilim dallarının sıralandığı toplu bir liste gelecektir. Kaynak ve araştırmalardan her biri kendi kategorilerinde müelliflerin vefat tarihleri dikkate alınarak tanzim edilmiştir.
Arzu edilmesi halinde aranılan kaynak/müellif ya da makaleye farenin sağ tuşuna tıklanıp “Eser Adı Ara” menüsüyle daha kolay ulaşılabilir.
Kullanıcı, programda yer alan kitap ya da makalelerden birini okumak ya da incelemek istediğinde ilgili kategorideki (Mesela Siyer-Tarih-Coğrafya gibi) bir kitaba çift tıklaması yeterlidir. Ekranın sağında açılan sayfada “Sayfa İleri-Sayfa Geri” tuşları ya da sayfanın sağ tarafında yer alan “İçindekiler” kısmı kullanılarak incelenir. (Şekil 3)
KAYNAK VEYA MAKALE TARAMA
Kaynak ve makalelerin içeriğinde arama yapabilmek için öncelikli olarak (Şekil 4’te yer alan) ilgili kutucuğa aranacak kelime veya kelimeler (Türkçe-Arapça-İngilizce vb.) yazılmalıdır. Daha sonra “Arama İkonu” veya “Enter” tuşuna basılarak işlem başlatılır. Bu ekranda aramalar, sadece kaynaklar ya da makaleler kısmı ile sınırlandırılabilir. Bunun için yapılması gereken tek şey arama öncesinde ekrandan yer alan ilgili kutucukların (Kitap/Makale) işaretlenmesidir.
Kaynak ve makale taramada doğru ve etkili bir yöntem kullanabilmek için bazı küçük kurallara riayet etmek gerekir. Mesela arama kutusuna “كتب علي رسالة” ifadesi girilmesi halinde program, kaynak ya da makale arşivinde sadece bu kalıpları arayacaktır. Bunun yerine “كتب +علي+ رسالة” şeklinde yazılması halinde ise “كتب”, “علي” ve “رسالة” kelimelerinin herhangi bir yerde geçtiği sayfalar tespit edilir. Yine “كتب +علي – رسالة” şeklinde girilmesi durumunda “كتب” ve “علي“ kelimelerin geçtiği ancak “رسالة” kelimesinin geçmediği sayfalar bulunur. Diğer dillerde de aynı kurallar geçerlidir.
Programda arama işleminin başarıyla tamamlanmasından sonra sonuçlar ekranın sol köşesine kaynaklarda müelliflerin vefat tarihine makalelerde baskı tarihine göre listelenir. (Şekil 4) Okuyucu bunlardan istediği sonucun üzerine tıklayarak kaynak ya da makalenin ilgili sayfasını görebilir. Ayrıca listenin altında yer alan “Word” ikonuna tıklayarak elde edilen sonuçları bilgisayarına belge olarak kaydedebilir.
KAYNAK VE MAKALEDEN ALINTI YAPMA
Arama sonucunda ortaya çıkan listenin incelenmesinden sonra araştırmacı istediği kısımları iki şekilde kendi çalışmasına aktarabilir. İlk olarak kaynak ya da makalenin ilgili kısmını seçer ve farenin sağ tuşuyla “Metin Kopyala” ya da “Görüntü Kopyala” menülerinden birini tercih eder. (Şekil 5) Ardından kendi çalışmasında ilgili kısma Yapıştır komutuna basarak kaynak bilgilerini (Şekil 6’de) görüldüğü biçimde yerleştirir.
EĞİTİM PROGRAMI
17-18-19 Eylül 2021 tarihlerinde 20:30-22:30 saatleri arasında düzenlen ve video kaydı erişime açılan eğitim programının detayları aşağıda sunulmuştur:
1. Programın Genel Kullanımı
- Eser Arama, Bulma, Açma
- Alıntı Yapma
- Eserleri Tasnif Etme
- Eser Ekleme, Silme
2. Programda Arama Yapma ve Sonuçlarını Kaydetme
- Bütün Eserlerde Arama
- Belli Eserlerde Arama
- İleri Arama Seçenekleri
3. Çalışma Oluşturma ve Toplanan Bilgileri Çalışmaya Ekleme
- İçindekiler Kısmını Oluşturma
- Alıntıları Ekleme – Tasnif Etme
- Not Ekleme ve Genel Not Ekleme
- Çalışmayı Word’e Aktarma
Tarih: 18/09/2021 Cumartesi | Saat: 20:30-22:30
4. Haber Oluşturma
- Haber Oluşturma ve Tarîk Ekleme
- Kaynakları Çıkarma
- İfadeleri Çıkarma
- Tercüme ve Not Girme
Tarih: 19/09/2021 Pazar | Saat: 20:30-22:30
5. Kurgu Oluşturma
- Olguların Çıkarılması
- Haberlerle İlişkilendirme ve Olgu İfadelerinin Eklenmesi
- Olgular Arası İrtibatların Oluşturulması
- Kurgunun Word’e Aktarılması
Eğitim Detayı
- Dersler 3
- Sınav 0
- Süre 6 Saat
- Seviye Uzman
- Dil Türkçe
- Öğrenciler 179
- Sertifika Evet
- Değerlendirme Derslerle
Gereklilikler
- Derslere düzenli katılım beklenmektedir.
- Zoom bağlantısı ile canlı derse girişte ‘Kullanıcı Adı’ olarak gerçek ‘Ad Soyad’ yazılmalıdır. Katılımcının devam durumu, Zoom oturumuna bağlandığı kullanıcı adı üzerinden takip edilmektedir. Gerçek ad ve soyadın kullanıcı adı olarak yazılması bu açıdan çok önemlidir. Zoom oturumuna giriş yapıldığında kullanıcı adının üzerine tıklanıp MORE/RENAME (Daha Fazlası/Kullanıcı Adını Düzenle) ile kullanıcı adı değiştirilebilir.
- Ders sayfasından KURAMER Kütüphane Programı indirilebilir.
Temel Bilgiler
- Amaç: KURAMER Kütüphane Programının kullanımı uygulamalı olarak öğretmek ve 'Hadislerin Tespitinde Bütünsel Yaklaşım Metodunu' hakkında uygulamaya yönelik temel bilgiler sunmak hedeflenmektedir.
- Tarih: 17-18-19 Eylül 2021 | Saat: 20:30-22:30
- Ücretsizdir | Tüm derslere düzenli devam edenlere Katılım Sertifikası verileceektir.
- Eğitimci: Dr. Mehmet Apaydın | Ege Üniversitesi & KURAMER Kütüphane Programı Geliştiricisi
- Anahtar Kelimeler: KURAMER Pro; KURAMER Kütüphane Programı; KURAMER Programı; Mehmet Apaydın; Bütünsel Yaklaşım
- Hadislerin Tespitinde Bütünsel Yaklaşım Metodu açıklanacaktır.
- KURAMER PROGRAMI, ders sayfasından indirilebilir.
Hedef Kitle
- İlahiyat alanında çalışmalarını sürdüren araştırmacılar